logo07
STU
2017

ERASMUS + U STRUKOVNOJ ŠKOLI VARAŽDIN

U Srednjoj strukovnoj  školi u Vraždinu od 14. do 26. listopada boravilo je i osam  učenica iz strukovne škole ROC Rivor u  nizozemskom gradu Tielu, a u pratnji troje profesora.  Loeka, Verena, Esmee, Daphne, Eline, Sharon, Michaela i Houda došle su u pratnji profesorica Tineke i Alice te profesora Marcela, s ciljem naučiti ponešto o hrvatskoj kulturi, jeziku, običajima i svakodnevici svojih vršnjaka koji pohađaju školu sličnog profila kao što je i njihova, a u sklopu programa Erasmus + koji omogućuje učenicima u programima strukovnog obrazovanja usavršavanje u inozemstvu.

U Hrvatsku su stigle 14.listopada, a prvi radni dan u Srednjoj strukovnoj školi bio je ponedjeljak  16.listopada kada ih je u ime škole i djelatnika pozdravio ravnatelj Dražen Košćak, a prof. Nikolina Vlahek Canjuga održala je prezentaciju o Hrvatskoj, Varaždinu i Srednjoj strukovnoj školi kako  bi  učenice stekle opći dojam o našoj zemlji i regiji.

Učenice su također održale prezentaciju u kojoj su ukratko predstavile sebe, svoje profesore i zemlju iz koje dolaze te naglasile da je cilj njihovog posjeta upoznati se s tim kako izgleda svakodnevni život, obveze i slobodno vrijeme hrvatskih srednjoškolaca, kako se odvija nastava te gdje i kako učenici obavljaju svoju praksu, ali i naučiti ponešto o Hrvatskoj, ponešto o geografiji, političkom ustrojstvu, kulturi i jeziku svake od zemalja, usporediti hrvatski i nizozemski obrazovni sustav, naučiti pokoji hrvatski izraz i engleski jezik koji je bio radni jezik tijekom deset dana za njih, ali i hrvatske učenike.  Desetak učenika iz 2.b, 2.k, 3.b, 3.l, 4.l  i 4.c koji su prethodno izabrani tijekom cijelog boravka bili su njihovi domaćini, a  osim što su zajedno radili na nekoliko aktivnosti koje su osmislile gošće iz Nizozemske, družili su se i u slobodno vrijeme i upoznali ih s gradskim znamenitostima, zabavnim sadržajima i onim kako vole provoditi vrijeme nakon nastave.

Tijekom 10 radnih dana koliko su učenice boravile u školi, sudjelovale su na satu hrvatskog jezika kod prof. Monike Tuk, satu njemačkog jezika prof. Deana Mencingera, na satu povijesti prof. Nikoline Pintarić i satu engleskog jezika prof. Nikoline Vlahek Canjuga. Također su obišle sve školske praktikume gdje im je prezentirano kako učenici provode vrijeme na praktičnoj nastavi te koje sve proizvode od drva, tekstila i kože škola može ponuditi i na tržištu. Našim gošćama iz Nizozemske posebno su se svidjeli školski frizerski i kozmetičarski praktikumi gdje su ih učenice 3.ki 3.f zajedno sa stručnim učiteljicama Lidijom Sović i Melinom Martinez počastile kozmetičkim tretmanima i fen frizurama te tako demonstrirale svoje vještine i znanje iz struke. Prof. Marijan Janković i Ana Detoni  gošće su upoznali sa svojim predmetima struke, a okušale su se u i crtanju. Voditeljice tekstilne i galanterističke radionice,  Štefica Vrbanić, Danica Radmanić i Sanja Makšan  postavile su izložbe radova od kože i tekstila, a prof. Milan Radunković izložio je mirisne sapune i soli zanimljivih oblika i boja s prepoznatljivim motivima Varaždina. Gostima su se naši proizvodi veoma svidjeli, posebno kožne torbice i sapuni, a svima su uručeni darovi sa prepoznatljivim proizvodima škole kao znak pažnje. Pekarski praktikum prezentirali su im voditelji  prof. Ivana Jurkin i Matija Šafran, a od proizvoda naše pekare  najviše su im se svidjeli pereci i klipići.

Tijekom svog boravka u Varaždinu, gostima iz Nizozemske omogućili smo razgled pogona tvrtke Vindija  te cjelodnevni izlet u Zagorje i posjet Muzeju neandertalaca u Krapini i Trakošćanu i sve to uz uz vođenje na engleskom jeziku. Gostima su se pridružili i njihovi hrvatski domaćini pa je izlet prošao u vedroj atmosferi. Gosti su također su posjetili Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, a tijekom tjedna i vikenda družili su se s njihovim hrvatskim domaćinima te razgledali gradske muzeje i ostale znamenitosti koje su smatrali zanimljivima.

Vijest o boravku učenika brzo se proširila među učenicima naše škole pa se, ukoliko se boravak dovoljno svidio i našim gostima, nadamo ostvariti novu suradnju i uzvratiti im posjet tijekom sljedeće školske godine.

 

Leave a Reply