logoMaturalno putovanje u Sarajevo

Ovogodišnji maturanti Srednje strukovne škole svoje su maturalno putovanje započeli 26. kolovoza 2013. godine u ranim jutarnjim satima. Odlučili su na četiri dana posjetiti Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i tamo se ugodno zabaviti.

Na putu do Sarajeva posjetili su grad Jajce. Jajce je grad kamena, svjetlosti i vode, a naziva se i kraljevskim gradom i gradom muzejom na otvorenom. Jajce izgrađeno je na ušću rijeke Plive u Vrbas. Najznačajniji simbol Jajca je veličanstveni 17 metara visoki vodopad. Vodopad se nalazi u središtu grada i to Jajce čini jedinstvenim gradom na svijetu. Jajce ima duboku povijest. U njemu su vidljivi ostaci četiriju velikih carstava (Rimskog, Bizantskog, Osmanskog i Austro-Ugarskog). Nakon kratkog razgleda grada, učenici su imali slobodno vrijeme koje se moglo iskoristiti za daljnje istraživanje grada ili neke druge aktivnosti.

Sljedeća stanica bio je Travnik. U Travniku vrijeme nije poslužilo, padala je kiša tako da smo propustili razgled grada. Travnik ima prošlost bogatu kulturom i povijesnom tradicijom. Dugo vremena bio je glavni grad Bosanskog pašaluka i sjedište vezira.

Nakon Travnika vožnja je nastavljena prema Sarajevu kamo se stiglo u kasnim poslijepodnevnim satima. Prije odlaska u hotel slijedio je obilazak grada. U Sarajevu su već mnogo godina džamije i sinagoge, pravoslavne i rimokatoličke crkve, građene jedna pored druge. Svi oni, bez obzira na različitu nacionalnost i vjersku pripadnost, žive i rade zajedno. Bašćaršija danas je glavna turistička atrakcija grada Sarajeva jer je ona povijesni i kulturni centar grada.

Najpoznatiji objekt u Sarajevu je Gazi Husrev- begova džamija. Nakon smještaja u hotel bila je večera, a zatim je svatko krenuo svojim putem. Svake večeri bi se učenici okupljali u sobama ili bi išli u neki od noćnih klubova koji su se nalazili u blizini hotela.

Drugi dan posjećen je grad Mostar. Dobio je ime po Starom mostu, tj. stražarima i čuvarima mosta zvanim mostarima. Središtem grada protječe rijeka Neretva. Danas Mostar ima važnu ulogu kao turističko i kulturno središte. Povijesna jezgra Mostara zajedno sa Starim mostom nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a.
Sljedeći dan trebalo je posjetiti Vrela Bosne, ali zbog najave ružnog vremena, taj izlet ostavljen je za zadnji dan. Treći dan ponovno je proveden u centru grada u kupovini i uživanju u sarajevskim ćevapima. Zadnja noć mnogima je bila burna i ujutro se svima bilo teško probuditi. Prije odjave bilo je nekih problema u hotelu, no sve se uspjelo riješiti.
Prije povratka išlo se na Vrela Bosne. Za njih može se reći da su najljepši dio Sarajeva. To je mjesto netaknute prirode u kojoj se nalazi izvorište rijeke Bosne. Flora i fauna uz izvorište vrlo je bogata što cijelo područje čini ugodnim i lijepim. Nakon kratkog razgleda Vrela Bosne nastavljen je put. Nakon dugog i zamornog puta stiglo se u Varaždin u večernjim satima.
Dojmovi učenika vrlo su pozitivni. Pohvaljeni su sarajevski ćevapi, ljepota grada i prirode koja ga okružuje. Učenicima je bilo žao što je sve brzo završilo. Ipak bilo im je ugodno te su se svi još više zbližili i zabavili. To je bilo lijepo i novo iskustvo koje je vrijedilo steći i zauvijek ga pamtiti.

Ivana Jakopanec 4.b