MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM I 5. OBLJETNICA ZAŠTITNE RADIONICE

U petak 02.12.2011. naša škola obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom te 5. obljetnicu Zaštitne radionice.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

ZAŠTITNA RADIONICA SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE NA EUROPSKOM SAJMU ZAŠTITNIH RADIONICA U NÜRNBERGU

Međunarodni sajam zaštitnih radionica na kojem Hrvatska sudjeluje već 4 godine održavao se od 17. – 20. ožujka 2011. godine u Nürnbergu u Njemačkoj, a Republika Hrvatska je ove godine bila zemlja gost domaćin. Na njemu su se predstavile zaštitne radionice većine europskih zemalja.

Nositelj cjelokupnog projekta bio je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom čiji je osnivač Vlada Republike Hrvatske, a hrvatsku delegaciju predvodio je državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gospodin Stjepan Adanić.

Priliku za međunarodnu afirmaciju i predstavljanje svojih proizvoda i postignuća dobile su članice OSVIT-a, krovne udruge institucija, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. U četiri dana Sajma predstavile su se zaštitne radionice iz Hrvatske: URIHO Zagreb, Srednja strukovna škola Varaždin, Lada Zagreb, Suvenir Sirač, DES Split, Tekop Nova Pula, i Centaroprema Rijeka.

Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin na Sajmu je sudjelovala prvi put te je predstavila svoj proizvodni program i aktivnosti. Radionica se je na Sajmu predstavila s programom radne i zaštitne odjeće, stolnog rublja, programom dječjih pelenica „Roda“ te kožnom galanterijom. Uz pomoć Turističke zajednice grada Varaždina predstavljena je i hrvatska turistička ponuda.

U sklopu cjelokupne manifestacije tijekom četiri dana događanja održavali su se susreti s predstavnicima institucija koje provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te su tom prilikom razmijenjena iskustva i poslovni kontakti.

Udruga „Osvit“ započela je razgovore s predstavnicima regije Berlin o zajedničkoj poslovnoj suradnji. Na području Berlina djeluje 14 zaštitnih radionica s oko 350.000 zaposlenih. Udruga planira u rujnu 2011. godine posjetiti neke zaštitne radionice u Berlinu te razgovarati o konkretnim poslovima i suradnji.

Zabilježen je velik odaziv posjetitelja na hrvatski izložbeni prostor, a između ostalih naš štand je posjetila bavarska ministrica za rad, društveni poredak, obitelj i žene, gospođa Christina Haderthauer te veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu, gospodin Miro Kovač.

sajam

zastitna

stand

stand

fond

lada

des

osvit

Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin članica je udruge «Osvit» - ustanove koja provodi profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Hrvatske.

Vijesti i događanja

2.12.2011. obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 5. obljetnica Zaštitne radionice.

7.12.2009. u Zagrebu Srednjoj strukovnoj školi je dodjeljena Nagrada za poslodavca godine za osobe s invaliditetom za 2009. godinu u kategoriji "Javna poduzeća".

22. – 23.10.2009. godine Udruga Osvit organizirala je za svoje članove studijsko putovanje u austrijsku pokrajinu Gradišće – Burgenland. Cilj putovanja bio je upoznavanje sa životom i radom osoba s invaliditetom u pokrajini u kojoj živi više od 40000 Gradišćanskih Hrvata i posjeta radno terapijskom centru „Spasite djecu“ koji se nalazi u glavnom gradu Gradišća Eisenstadtu. Na skupu je prisustvovao i ravnatelj škole te zaštitne radionice.

25.03.2009. godine predstavnici Zaštitne radionice prisustvovali su obilježavanju 60-e godišnjice rada Zaštitne radionice „DES“ u Splitu.